MANGALICA TERMÉKEINK

MAGYAR ŐSHONOS ÁLLATOK

A borok mellett őshonos állatok tartásával is foglalkozunk, több mint háromszáz mangalica disznónk, illetve kismalacunk van, 50 rackánk és 50 szürke marhánk. Ezek a modern táplálkozástudomány alapján is egészséges hústermékek. Mindannyiunk nagy örömére itt nem érvényesül az az elv, amely szerint "ami egészséges, az nem lehet finom", hiszen igazán ízletes falatok készülnek ezekből a jószágokból.

 

 

TERMELÉS

A vállalkozás szerves része az állattenyésztés. Mangalica farmunkon 60 db koca (36 szőke és 24 vörös) "ontja" (fialásonként átlag 5,8 db) a malacokat, ez éves szinten kb. 600 süldő hízóba állítását teszi lehetővé. Ehhez természetesen elengedhetetlen a három ellenállhatatlan, sármos, és nagy libidóval rendelkező kandisznó : Kázmér, Karcsi, és Kálmán rendkívül odaadó munkája. A takarmányozás a kukoricából, árpából és tritikáléból készült darából, valamint a rengeteg zölden etetett (tavasztól-őszig) lucernából tevődik össze. Ezen takarmányok döntő hányadát saját magunk termeljük meg földjeinken. Sertéseink nem kapnak hozamfokozókat, nincsenek telepumpálva antibiotikumokkal.

A mangalica szervezeti szilárdsága össze sem hasonlítható az intenzív hússertésekével. Ez nem azt jelenti, hogy a mangalica a jég hátán is megél. A jó tartási körülményeket ez a fajta is meghálálja, és ez többek között a nagyobb alomszámban, a magasabb kocaforgóban, a jobb takarmányértékesítő képességben köszön vissza. A kocákat csoportosan és a szabad ég alatt tartjuk, csupán fialás előtt 1-2 héttel kerülnek be a fiaztatóba. Itt elkülönített, automata itatóval ellátott kutricában készülhetnek a fialásra. A fialás általában gond nélkül lemegy és 1-10 malacig bármi lehet a végeredmény. A malacokat a 6-7. héten választjuk el a kocától, ezt mind a malacok, mind a koca kondíciója befolyásolja. Választást követően a malacok a utónevelőbe kerülnek. Itt kb. 30-35 kg-os súlyig tartózkodnak. Itt is automata itató és önetető gondoskodik a zavartalan táplálkozásról, és ha úgy tartja kedvük fedett helyre is behúzódhatnak. Érdekességként megemlíthető, hogy nem egyszer még a legnagyobb hóviharban sem mennek be a vastagon bealmolt ólba, inkább kint összebújva és egymást melegítve fekszenek. Innét a hízlaló karámokba kerülnek, és itt érik el a vágósúlyt, ami nálunk 100 és 150 kg között van attól függően, hogy éppen milyen van! Ideálisnak azonban a 120-130 kg-os súlyt tekintjük.  

A mangalica mellett magyar szürke szarvasmarhákat is tartunk. Jelenleg 28 tehén, 1 tenyészbika és a hozzájuk tartozó szaporulat alkotja a gulyát. Az egész évet a legelőn töltik, és csak a legerősebb szélben és leghevesebb viharban húzódnak be az északról zárt, fedett akolba. Októbertől áprilisig szénával takarmányozzuk őket, az év többi részében "nyírják a füvet".
A szürkék mellet racka birkák és kecskék is élnek nálunk kisebb számban, amelyeket kizárólag kedvtelésből tartjuk.

 

FELDOLGOZÁS 

Az állattenyésztés végterméke a vágóállat, amelyet túlnyomó részt saját magunk használunk fel. A "Káptalantóti Mangalica" termékcsaládba tartozó termékek a saját mangalicáinkból készülnek. A sertések és a marhák vágása a Gógánfai Gógán-Hús Kft. EU-s engedélyű vágóhídján történik. A fél sertések innét kerülnek a zirci Vezir-Hús-Coop Kft. üzemébe, ahol  bérgyártás keretein belül készülnek a finomabbnál finomabb termékek. A Vezir-Hús-Coop Kft (www.vezirhus.hu) -vel történt megállapodásunkat hosszú keresgélés előzte meg, mire megtaláltuk a számunkra megfelelő partnert, aki a mangalica termékeink készítése során a tradicionális paraszti készítési módokat helyezte előtérbe. És itt szándékosan nem gyártást írtam, mert itt tényleg készítik a termékeket, és nem futószalagon ontják kifelé. A termékek az előre megbeszélt, és rögzített receptúrák alapján készülnek, és az üzem korszerűsége lehetővé teszi a közel állandó magas minőséget (a közel állandót azért írtam, mert véleményem szerint pl.: két teljesen egyforma töltésű kolbász nem létezik). A tradíciós készítési mód nem azt jelenti, hogy az üzem nem felel meg napjaink előírásaink, hiszen az üzem a HACCP rendszer referenciaüzeme, és MSZ EN ISO 9001:2001 minőségirányítási menedzsment rendszer működik.
 A felfüstölt kész termékeket szállítjuk vissza káptalantóti telephelyünkre, ahol minden igényt kielégítő hűtött készáru raktárainkban tároljuk őket egészen az értékesítésig.  


ÉRTÉKESÍTÉS

Termékeink értékesítése során két lehetőség közül választhattunk: vagy viszonteladóknak áruljuk a portékáinkat ,vagy megpróbáljuk mi magunk közvetlenül a végfogyasztóknak eladni. Családunk az utóbbi mellett döntött, mivel így sokkal hitelesebben tudjuk az árunkat képviselni, jut a vevőknek egy-egy kedves szó, ha a termelési folyamattal kapcsolatban merül fel kérdés tudunk rá válaszolni. Véleményem szerint napjaink fogyasztója vágyik arra, hogy az általa megvásárolt terméket tudja egy emberhez, egy jól ismert archoz kötni. Természetesen ezek mellett az anyagi oldal is a közvetlen értékesítés mellett szól, mivel a viszonteladó kereskedő egyből azzal kezdi:" Engedj 30 %-ot az árból, mert így nem tudok rajta 50 %-ot keresni!".


Kezdetben kizárólag a keszthelyi városi piacon szerdán és szombaton értékesítettünk, ahol egyre népszerűbbek lettünk, és ahol mára már kialakult vevőkörünk lett. Aztán az élet bebizonyította, hogy csak előre lehet menekülni, újabb és újabb helyeken kezdtünk el  értékesíteni, Káptalantótiban vasárnaponként árulunk a nagy népszerűségnek örvendő Liliomkert piacon (www.liliomkert.lapunk.hu), szombatonként pedig a Tihanyi Bazár elnevezésű piacon.