BADACSONYI BORVIDÉK

A Balaton északi partján elterülő borvidék Szigligetől kezdődik és egészen  Balatonszepezdig tart. A borvidék szőlőültetvényei főleg a Badacsony, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek lejtőin helyez kednek el.

A borvidék területe: 1.643 ha

A borvidékbe tartozó községek száma: 16 db

A borvidék termőhelybe sorolt területei: 4.263 ha

Az átlagos birtokméret a borvidéken: 0,3475 ha

 

A borvidék legfontosabb szőlőfajtái

Fehér borszőlő fajták:

Olaszrizling, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Kéknyelű, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöld Veltelíni, Tramini, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Budai Zöld, Rózsakő

Vörös borszőlő fajták:

 Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Zweigelt

 

GEOLÓGIA

A fizikai talajféleség, a talajtípus, a talajok kémiai és fizikai jellemzőin túl a borok minősége, egyedi jellege szempontjából óriási jelentősége van az egyes szőlőtalajok geológiai eredetének. Az alapkőzet, amin kialakult a talaj, valamint a talajképződést befolyásoló geológiai hatások néha nagyobb mértékben meghatározzák a borminőséget, mint maga a genetikai talajtípus. Olyan egyedi jelleget adnak a boroknak, amit hozzáadott értékként el lehet ismertetni.

A vulkanikus hegyek lejtőit többnyire pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja. Az ezeken képződött meszes Rhamann-féle barnaföldek azonban mindig tartalmaznak tetőtörmelékként bazaltot. Talajképző kőzetként a bazalt elsősorban a bazalttörmelék mállása során felszabaduló K, Mg, Ca, és főleg a mikroelemek szolgáltatásával járul hozzá a sajátos borminőség kialakulásához. Az ilyen talajokon képződött borok tüzesek, testesek, zamatosak.

A pannonagyagon képződött talajokon termelt borok, általában kemények, karakteresen élénksavúak. Savtartalmuk azonban harmonikus, étrendi hatásuk rendkívül kedvező.

A pannonhomok területek borai általában lágyabbak és illatosabbak, harmonikus
összbenyomást nyújtanak.

Említést érdemel még az Őrsi-hegyen található permi vörös homokkő, amelyen szintén savanyú kémhatású mészmentes talajok jöttek létre. Ezek szintén sajátos karaktert adnak a rajtuk termelt boroknak, tovább növelik a borvidék borminőség tekintetében tapasztalható sokszínűségét.